از «روز جهانی محوخشونت علیه زنان» با برگزاری سمینارعلمی ای تحت عنوان «ازدواجهای زیر سن؛ زمینهها، عوامل و پیامدها» که به روز چهارشنبه 6/9/1398 در تالار کنفرانس گوهرشاد بیگم برگزار گردید، تجلیل به عمل آمد.
در برنامهای که به همین مناسبت از سوی مدیریت جندر و توانمند سازی زنان ترتیب یافته بود، داکتر سیما سمر مؤسس و رییس هیأت امنای دانشگاه گوهرشاد، داکتر محمدجواد صالحی رییس دانشگاه گوهرشاد، زرقا یفتلی رییس نهاد تحقیقاتی زنان افغانستان، دکتر ابراهیم رضایی و دکتر باقر زکی اساتید دانشگاه، پوهاند عبدالحمید لیان معاون علمی-تدریسی، صفرعلی آیین معاون مالی و اداری، استادان، کارمندان و دانشجویان دانشگاه گوهرشاد اشتراک کرده بودند.
داکتر سیما سمر از سخنرانان نخست این برنامه، پایین بودن سطح اقتصاد و نبود سواد کافی در فامیلها را از عوامل عمدۀ ازدواجهای زیرسن دانسته افزود: «ترویج فقر، کشور را فقیرتر میسازد، فامیلهایی که فقیر باشند نمیتوانند دختران و پسران خود را به درس و تعلیم بفرستند و در اکثر مواقع فامیلها مجبور میشوند در اثر فقر شدید، دختران خود را زیر سن به ازدواج بدهند که به این صورت حق تعلیم و تربیه از آنها گرفته میشود»
داکتر سمر در ادامۀ سخنان خود، خشونت در فامیلها را مورد بحث قرار داد و افزود: «در خانوادههایی که ازدواج اجباری صورت بگیرد، خشونت بیشتر خواهد شد و مادران مورد توهین و تحقیر قرار خواهند گرفت».
زرقا یفتلی رییس نهاد تحقیقاتی زنان افغانستان پنج عامل بیسوادی، فقر اقتصادی، تبعیض جنسیتی والدین در مقابل دختران، معتاد بودن خانوادهها و محل سکونت را از جمله عوامل اساسی ازدواج زیر سن اطفال دانست.
دکتر ابراهیم رضایی یکی از سخنرانان دیگر این محفل، باورهای دینی را از جمله عوامل مهم در ازدواجهای زیر سن عنوان کرده و آن را از دو منظر فقه و قانون مورد بررسی قرارداد.
از دیدگاه فقهی، ازدواجهای زیر سن برمیگردد به دیگاههای اهل تشیع و اهل تسنن که اهل تشیع سن بلوغ دختران را بین 9 تا 15 سال دانسته و اهل تسنن 13 و امام ابوحنیفه 17 سال گفته است. در حالی که عوامل فرهنگی، اقلیمی وجغرافیایی نیز در رسیدن دختران به حد بلوغ نقش اساسی دارند.
وی همچنین افزود: از سوی دیگر قوانینی که در باورهای دینی وجود دارد صلاحیتهای پدر و پدرکلان را پر رنگ تر نشان میدهد که این خود، باعث به وجود آمدن ازدواجهای زیر سن میگردد. همچنان در مورد ماده 70 قانون مدنی در پیوند به سن ازدواج دختر و پسر که سن ازدواج دختران را 16 سال و سن پسران را 18 سال دانسته؛ افزود که «این خود مشروعیت بخشیدن به ازدواجهای زیر سن را نشان میدهد».
دکتر محمد باقر زکی« استاد دانشگاه» از سخنرانان پایانی این برنامه، درباره « زمینههای اجتماعی ازدواجهای زیرسن» بحث نمود.
از دیدگاه او، ازدواجهای زیر سن مصداق بارز خشونت و نقض حقوق بشری است که برای جامعه مشکلات زیادی را به بار خواهد آورد.
وی فرهنگ سنتی رایج، مشکلات اقتصادی و چالشهای نهادی را از جمله زمینههای اجتماعی ازدواجهای زیر سن عنوان کرد. فرهنگ سنتی که بیشتر بر محور مردسالاری، پیرسالاری، تصمیم جمعی و تعریف کالایی از زن میچرخد نشان دهندۀ عدم صلاحیت زن در انتخاب همسر و ازدواج میباشد. و چالشهای نهادی را میتوان در الزامی نبودن ثبت تاریخ تولد و الزامی نبودن ثبت تاریخ ازدواج خلاصه کرد، که بر اساس آن مشکلات زیادی به وجود میآید.
همچنان دکتر باقر زکی پیامدهای ناشی از ازداجهای زیر سن را استمرار نابرابری جنسیتی، افزایش خشونت و رکود در توسعه انسانی–اجتماعی دانسته افزود که این امر باعث محرومیت از تحصیل و محرومیت از اشتغال میگردد.
به نظر دکتر زکی، ظرفیت سازی ، فرهنگ سازی و ارتقای دانش و سواد و خودکفایی زنان، از جمله مهمترین عوامل برای کاهش و از بین بردن ازدواجهای زیر سن میباشد.