نگاه اجمالی به آمریت  تحقیقات دانشگاه گوهرشاد

تاریخچه

دانشگاه گوهرشاد بخش تحقیقات خود را در سال 1389 راه‏‌اندازی نمود. انتظار می‏رود تا این بخش با مهارت‏‌های کمی و کیفیِ علمی که دارد، ممدّی برای ایجاد تحول در عرصۀ آکادمیک کشور گردد. این مهم بدون درنظرداشت اصل مهارت و نیز رعایت استاندارد‏های جهانی در امر تحقیق، تحقق نخواهد یافت.

مأموریت

مهم‏ترین مأموریت آمریت تحقیقات دانشگاه گوهرشاد را تلاش برای به وجود آوردن فضای آکادمیک و علمی در کشور تشکیل می‏دهد تا از این رهگذر بتوان مسایل سیاست‏گذاری افغانستان را در سطوح ملی، منطقه‏‌یی و جهانی به بحث و بررسی گرفت. در عین زمان ایجاد و گسترش فرهنگ تحقیق در فضای آکادمیک، ترغیب و باروری نگاه انتقادی به موضوعات علمی، ایجاد برنامه‏‌های علمی مبتنی بر اصل مهارت و استاندردهای جهانی و با عنایت ویژه به حقوق بشر و ارزش‏های دموکراتیک، بخش دیگری از دستورالعمل‏‌های این آمریت می‏باشد. ارائه رهنمود‏های تحقیقی مطابق با اخلاق و هنجارهای تحقیق برای محققین دانشگاه گوهرشاد، اولویت دیگر این بخش را تشکیل می‏دهد.

اهداف و مقاصد

آمریت تحقیقات فعالیت‏های خود را تحت نظر و در امتداد پالیسی‏‌های کلان دانشگاه گوهرشاد به پیش می‏برد. این بخش بیش‏ترین سعی خود را در انجام تحقیقات کمی، کیفی، غیرجانب‌دارانه و پالیسی‏‌محور متمرکز می‏نماید. علاوه‌‏برآن نشر فصلنامه، ترجمۀ کتاب‏های معتبر علمی و مقاله‏‌های با کیفیت، برگزاری سمینارها و کارگاه‏‌ها علمی، از اهداف دیگر بخش تحقیقات می‏باشد. همچنین این بخش در ایجاد رابطه با سازمان‏‌های تحقیقاتی و دانشگاه‏‌های معتبر داخلی و خارجی توجه ویژۀ خویش را مبذول خواهد داشت.

حوزه‏های فعالیت

بخش تحقیقات دانشگاه گوهرشاد فعالیت‏های خود را بر حوزه‏‌های زیر متمرکز خواهد نمود:

1.     حقوق بشر؛

2.     حکومت‏داری خوب؛

3.     دموکراسی؛

4.     امنیت ملی؛

5.     توسعه اقتصادی مدون؛

6.     همکاری/ همگرایی منطقه‌‏یی.

ساختار تشکیلاتی

آمریت تحقیقات دارای بخش‏های زیر می‏باشد:

1.     شورای پژوهشی؛

2.     آمریت تحقیقات؛

3.     مدیریت تحقیقات آکادمیک؛

4.     مدیریت نشرات؛

5.     مدیریت کتابخانه؛

6.     مدیریت تحقیقات فوق‏‌برنامه.

شورای پژوهشی

شورای پژوهشی مرکب از معاون علمی-تدریسی، معاون مالی و اداری و رؤسای پوهنحی‏‌ها، می‏باشد.

وظایف و صلاحیت‏‌های شورای پژوهشی:

1.     تأیید یا رد پلان استراتژیک، سالانه، پلان توسعه‏‌یی تحقیقات علمی که از سوی آمریت تحقیقات تهیه و ترتیب می‏گردد؛

2.     تأیید و یا رد بودجه و هزینه‏‌های جاری آمریت تحقیقات؛

3.     تأیید یا رد و اصلاح طرزالعمل‌‏ها و رهنمودهای مربوط به تحقیقات علمی؛

4.     بررسی استفاده از امکانات پوهنحی و کمیته‌­‏های مختلف برای پیشبرد فعالیت‏ها و پروژه‏‌های تحقیقی؛

5.     بررسی و تاٌئید پیشنهادهای تحقیق اعضای کادر علمی مطابق طرزالعمل­ ها و معیارهای تعیین شده، با نظر داشت اولویت‏­ها و ظرفیت­‏‌های موجود؛

6.     استماع گزارش آمریت تحقیقات علمی و اعضای شورای تحقیق درباره پیشرفت علمی پوهنتون؛

7.     طرح یا تأیید تدابیر پیشنهادی جهت رفع نواقص.

آمریت تحقیقات

آمریت تحقیقات، وظیفه هماهنگی و رهبری کلی بخش‏ها را به عهده دارد؛ فعالیت بخش‏های مختلف تحت امر را هماهنگ و هدایات لازم و ضروری را برای آنها ارائه و در تمام جلساتی که میان هریک از کمیته‌‏های بخش با سازمان و یا نهاد بیرونی منعقد می‏گردد، مشارکت می‏نماید. همچنان آمریت مسئولیت دارد تا ارتباط میان بخش تحقیقات دانشگاه گوهرشاد با سایر مؤسسات تحقیقاتی و نهاد‏های دانشگاهی را تسهیل نماید. و نیز در قبال گزارش‏دهی سالانه به معاونت علمی-تدریسی دانشگاه گوهرشاد مسئول می‏باشد.

مدیریت تحقیقات آکادمیک

مدیریت تحقیقات آکادمیک، تحقیقات کمی و کیفی خود را بر اساس اهداف کلی دانشگاه گوهرشاد به پیش می‏برد. بیش‏ترین تمرکز این واحد بر عناوین و حوزه‏های تحقیقی مندرج در قسمت مأموریت و اهداف دانشگاه می‏باشد.  هدف اصلی این مدیریت، ارتقا سطح علمی و پژوهشی استادان و دانشجویان و حمایت از آنها جهت انجام طرح‏های تحقیقاتی، ارایه مشوره‏ها و طرح‏های پژوهشی می‏باشد.

جهت تسهیل در امر تحقیق، این مدیریت، بخش‏های زیر را ایجاد می‏نماید:

  1. کمیته تحقیق پوهنحی اقتصاد و مدیریت؛
  2. کمیته تحقیق پوهنحی حقوق و علوم سیاسی؛
  3. کمیته تحقیق پوهنحی کمپیوترساینس؛
  4. کمیته تحقیق پوهنحی انجنیری.

هریک از کمیته‏‌های فوق، تحت عنوان «کمیته‏‌های فرعی تحقیقات دانشگاه» فعالیت می‏کند و خود شامل دو بخش دیگر (استادان و محصلان) می‏شود. مسئولیت‏ها و وظایف آنها طی لایحۀ جداگانه تنظیم می‏گردد.

مدیریت تحقیقات فوق‏برنامه

این بخش شامل کمیته تحقیق در مراکزی چون «آمریت جندر و توانمندسازی زنان»، «مرکز صلح» و «تحقیقات اجتماعی» می‏شود. این مدیریت در همکاری با بخش‏های مذکور، تحقیقات کمی و کیفی خویش را تنظیم کرده و پیش می‏برد. طرح، ایجاد و اجرای برنامه‏‌های پژوهشی از مهم‏ترین اهداف آن می‏باشد. وظایف آن طی لایحه جداگانه تنظیم می‏گردد.

مدیریت نشرات

این مدیریت شامل فصلنامه، چاپ و تکثیر، تألیف کتاب، وبسایت و شبکه‏‌های اجتماعی می‏شود. هرکدام مطابق اهداف تعیین شده در دانشگاه، وظایف خود را به پیش می‏برد. تسهیل چاپ کتاب استادان، فصلنامه، مجلات دیگر، و هرگونه امور مربوط به نشر از مسئولیت‌‏های اصلی این مدیریت می‏باشد. کنترل و نظارت از وبسایت و شبکه‏‌های اجتماعی مربوط به گوهرشاد، پلان و برنامه‏ریزی جهت توسعه تولیدات علمی دانشگاه و تنظیم قوانین چاپ از دیگر وظایف این بخش محسوب می‏گردد.

مدیریت کتابخانه

کتابخانه گوهرشاد به منظور ایجاد فرصت‏‌های مطالعاتی برای استادان و دانشجویان ایجاد گردیده است. این مدیریت وظیفه دارد تا در دو وقت روزانه و شبانه برای محصلان خدمت‏رسانی نماید. سازماندهی، نظم‌‏بخشی و کنترل فعالیت‏های کتابخانه، برنامه‏‌ریزی جهت ارتباطات بیشتر میان کتابخانه و محصلان، خرید یا گردآوری جدیدترین منابع درسی، نهادینه‌‏سازی فرهنگ مطالعه و تحقیق در میان دانشجویان، آرشیف مونوگراف‏ها، ثبت کتاب‏‌هایی که به بیرون از کتابخانه به صورت امانت برده می‏شوند، پاسخگویی به مراجعین، دیجیتال‏سازی کتاب‏ها و غنی‏‌سازی کتابخانه الکترونیکی از اهم اهداف این مدیریت می‏باشد.

 

 

برنامه های آینده


Visitor Count
2300116
امروز
دیروز
این هفته
هفته گذشته
این ماه
ماه گذشته
تمام روز ها
669
787
6068
2281157
34757
52487
2300116
2025-01-22