نگاه اجمالی به آمریت تحقیقات دانشگاه گوهرشاد
تاریخچه
دانشگاه گوهرشاد بخش تحقیقات خود را در سال 1389 راهاندازی نمود. انتظار میرود تا این بخش با مهارتهای کمی و کیفیِ علمی که دارد، ممدّی برای ایجاد تحول در عرصۀ آکادمیک کشور گردد. این مهم بدون درنظرداشت اصل مهارت و نیز رعایت استانداردهای جهانی در امر تحقیق، تحقق نخواهد یافت.
مأموریت
مهمترین مأموریت آمریت تحقیقات دانشگاه گوهرشاد را تلاش برای به وجود آوردن فضای آکادمیک و علمی در کشور تشکیل میدهد تا از این رهگذر بتوان مسایل سیاستگذاری افغانستان را در سطوح ملی، منطقهیی و جهانی به بحث و بررسی گرفت. در عین زمان ایجاد و گسترش فرهنگ تحقیق در فضای آکادمیک، ترغیب و باروری نگاه انتقادی به موضوعات علمی، ایجاد برنامههای علمی مبتنی بر اصل مهارت و استاندردهای جهانی و با عنایت ویژه به حقوق بشر و ارزشهای دموکراتیک، بخش دیگری از دستورالعملهای این آمریت میباشد. ارائه رهنمودهای تحقیقی مطابق با اخلاق و هنجارهای تحقیق برای محققین دانشگاه گوهرشاد، اولویت دیگر این بخش را تشکیل میدهد.
اهداف و مقاصد
آمریت تحقیقات فعالیتهای خود را تحت نظر و در امتداد پالیسیهای کلان دانشگاه گوهرشاد به پیش میبرد. این بخش بیشترین سعی خود را در انجام تحقیقات کمی، کیفی، غیرجانبدارانه و پالیسیمحور متمرکز مینماید. علاوهبرآن نشر فصلنامه، ترجمۀ کتابهای معتبر علمی و مقالههای با کیفیت، برگزاری سمینارها و کارگاهها علمی، از اهداف دیگر بخش تحقیقات میباشد. همچنین این بخش در ایجاد رابطه با سازمانهای تحقیقاتی و دانشگاههای معتبر داخلی و خارجی توجه ویژۀ خویش را مبذول خواهد داشت.
حوزههای فعالیت
بخش تحقیقات دانشگاه گوهرشاد فعالیتهای خود را بر حوزههای زیر متمرکز خواهد نمود:
1. حقوق بشر؛
2. حکومتداری خوب؛
3. دموکراسی؛
4. امنیت ملی؛
5. توسعه اقتصادی مدون؛
6. همکاری/ همگرایی منطقهیی.
ساختار تشکیلاتی
آمریت تحقیقات دارای بخشهای زیر میباشد:
1. شورای پژوهشی؛
2. آمریت تحقیقات؛
3. مدیریت تحقیقات آکادمیک؛
4. مدیریت نشرات؛
5. مدیریت کتابخانه؛
6. مدیریت تحقیقات فوقبرنامه.
شورای پژوهشی
شورای پژوهشی مرکب از معاون علمی-تدریسی، معاون مالی و اداری و رؤسای پوهنحیها، میباشد.
وظایف و صلاحیتهای شورای پژوهشی:
1. تأیید یا رد پلان استراتژیک، سالانه، پلان توسعهیی تحقیقات علمی که از سوی آمریت تحقیقات تهیه و ترتیب میگردد؛
2. تأیید و یا رد بودجه و هزینههای جاری آمریت تحقیقات؛
3. تأیید یا رد و اصلاح طرزالعملها و رهنمودهای مربوط به تحقیقات علمی؛
4. بررسی استفاده از امکانات پوهنحی و کمیتههای مختلف برای پیشبرد فعالیتها و پروژههای تحقیقی؛
5. بررسی و تاٌئید پیشنهادهای تحقیق اعضای کادر علمی مطابق طرزالعمل ها و معیارهای تعیین شده، با نظر داشت اولویتها و ظرفیتهای موجود؛
6. استماع گزارش آمریت تحقیقات علمی و اعضای شورای تحقیق درباره پیشرفت علمی پوهنتون؛
7. طرح یا تأیید تدابیر پیشنهادی جهت رفع نواقص.
آمریت تحقیقات
آمریت تحقیقات، وظیفه هماهنگی و رهبری کلی بخشها را به عهده دارد؛ فعالیت بخشهای مختلف تحت امر را هماهنگ و هدایات لازم و ضروری را برای آنها ارائه و در تمام جلساتی که میان هریک از کمیتههای بخش با سازمان و یا نهاد بیرونی منعقد میگردد، مشارکت مینماید. همچنان آمریت مسئولیت دارد تا ارتباط میان بخش تحقیقات دانشگاه گوهرشاد با سایر مؤسسات تحقیقاتی و نهادهای دانشگاهی را تسهیل نماید. و نیز در قبال گزارشدهی سالانه به معاونت علمی-تدریسی دانشگاه گوهرشاد مسئول میباشد.
مدیریت تحقیقات آکادمیک
مدیریت تحقیقات آکادمیک، تحقیقات کمی و کیفی خود را بر اساس اهداف کلی دانشگاه گوهرشاد به پیش میبرد. بیشترین تمرکز این واحد بر عناوین و حوزههای تحقیقی مندرج در قسمت مأموریت و اهداف دانشگاه میباشد. هدف اصلی این مدیریت، ارتقا سطح علمی و پژوهشی استادان و دانشجویان و حمایت از آنها جهت انجام طرحهای تحقیقاتی، ارایه مشورهها و طرحهای پژوهشی میباشد.
جهت تسهیل در امر تحقیق، این مدیریت، بخشهای زیر را ایجاد مینماید:
- کمیته تحقیق پوهنحی اقتصاد و مدیریت؛
- کمیته تحقیق پوهنحی حقوق و علوم سیاسی؛
- کمیته تحقیق پوهنحی کمپیوترساینس؛
- کمیته تحقیق پوهنحی انجنیری.
هریک از کمیتههای فوق، تحت عنوان «کمیتههای فرعی تحقیقات دانشگاه» فعالیت میکند و خود شامل دو بخش دیگر (استادان و محصلان) میشود. مسئولیتها و وظایف آنها طی لایحۀ جداگانه تنظیم میگردد.
مدیریت تحقیقات فوقبرنامه
این بخش شامل کمیته تحقیق در مراکزی چون «آمریت جندر و توانمندسازی زنان»، «مرکز صلح» و «تحقیقات اجتماعی» میشود. این مدیریت در همکاری با بخشهای مذکور، تحقیقات کمی و کیفی خویش را تنظیم کرده و پیش میبرد. طرح، ایجاد و اجرای برنامههای پژوهشی از مهمترین اهداف آن میباشد. وظایف آن طی لایحه جداگانه تنظیم میگردد.
مدیریت نشرات
این مدیریت شامل فصلنامه، چاپ و تکثیر، تألیف کتاب، وبسایت و شبکههای اجتماعی میشود. هرکدام مطابق اهداف تعیین شده در دانشگاه، وظایف خود را به پیش میبرد. تسهیل چاپ کتاب استادان، فصلنامه، مجلات دیگر، و هرگونه امور مربوط به نشر از مسئولیتهای اصلی این مدیریت میباشد. کنترل و نظارت از وبسایت و شبکههای اجتماعی مربوط به گوهرشاد، پلان و برنامهریزی جهت توسعه تولیدات علمی دانشگاه و تنظیم قوانین چاپ از دیگر وظایف این بخش محسوب میگردد.
مدیریت کتابخانه
کتابخانه گوهرشاد به منظور ایجاد فرصتهای مطالعاتی برای استادان و دانشجویان ایجاد گردیده است. این مدیریت وظیفه دارد تا در دو وقت روزانه و شبانه برای محصلان خدمترسانی نماید. سازماندهی، نظمبخشی و کنترل فعالیتهای کتابخانه، برنامهریزی جهت ارتباطات بیشتر میان کتابخانه و محصلان، خرید یا گردآوری جدیدترین منابع درسی، نهادینهسازی فرهنگ مطالعه و تحقیق در میان دانشجویان، آرشیف مونوگرافها، ثبت کتابهایی که به بیرون از کتابخانه به صورت امانت برده میشوند، پاسخگویی به مراجعین، دیجیتالسازی کتابها و غنیسازی کتابخانه الکترونیکی از اهم اهداف این مدیریت میباشد.