این سمینار علمی که با حضور شماری از محصلین حقوق در سالن کنفرانس مؤسسه تحصیلات عالی گوهرشاد برگزارشد، داکتر اسحاق دانش استاد و عضو هیأت علمی مؤسسه تحصیلات عالی گوهرشاد پیرامون مسایل مالیاتی و جایگاه مالیات در بودجه های عمومی به تفصیل صحبت کرد.

وی جایگاه مالیات را در بودجه های عمومی در گذشته تا امروز از لحاظ نظام های اقتصادی و رویکرد نظام های سیاسی مورد بررسی قرار داد و گفت: در دوران گذشته دو رویکرد مهم نسبت به نقش مالیات وجودداشت؛ قبل از مکتب کلاسیک و بعد از مکتب کلاسیک. قبل از مکتب کلاسیک نسبت به مالیات با نگاه تمویل مصارف دولت بدون درنظرداشت توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی نگریسته می‏شد؛ زیرا در این نوع از نظام ها، دخالت حداقلی دولت ها در مسایل اقتصادی و رفاه عمومی مطرح بوده است. اما بعد از دوره کلاسیک و گرایش دولت ها برای دخالت در امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و رفاهی، نظریه دخالت دولت در اموراقتصادی مطرح شد. با شکست نظام سوسیالیستی که مبتنی بر اقتصاد دولتی یا برنامه ای بود، مسأله خصوصی سازی مطرح گردید.

داکتر دانش همچنین خصوصی سازی را یکی از خصیصه های اصلی در نظام های اقتصادی دانست و افزود: مالیات در پی این رویکرد، در اقتصاد و بودجه های دولت ها نقش محوری دارد.

به نظر داکتر دانش، بافعال شدن تولید داخلی و رقابت های تجاری درآمد مالیاتی نیز افزایش می‏یابد. در افغانستان ۷۳ درصد از درآمدهای داخلی را مالیات تشکیل می‏دهد.

وی علاوه کرد:  تفاوت کشور ما با سایرکشورها در نحوه استفاده از مالیات است. متاسفانه دولت به مالیات بدون توجه به بازدهی کامل از آن به عنوان یکی از منابع مالی می‏نگرد.

دانش در اخیر پیشنهاد می‏کند که دولت نباید مالیات را فقط وسیله تأمین مخارج دولت بداند بلکه این منبع را وسیله سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی نیز قراردهد تا زمینه های اشتغال و تولید ملی در کشور فراهم گردد.

برنامه های آینده


Visitor Count
1704879
امروز
دیروز
این هفته
هفته گذشته
این ماه
ماه گذشته
تمام روز ها
683
2816
6994
1680028
43827
94497
1704879
2024-05-20