سمینار علمی تحت عنوان »رشد اقتصادی افغانستان در ده سال اخیر«، به تاریخ ۷۲ سرطان سال روان در سالون کنفرانس مؤسسه تحصیالت عالی گوهرشاد، برگزار گردید. در این سمینار که محصالن رشته های اقتصاد و مدیریت، و ادارۀ تجارت شرکت داشتند، ابتدا استاد فهیمی مسایل مبنایی را در رابطه با عوامل و چالشهای رشد اقتصادی در افغانستان ارائه نموده بیان داشت.

وی، ضمن برشمردن عوامل و چالشهای رشد اقتصادی در کشور مانند مسایل امنیتی، فساد اداری، خشکسالی و تضاد منافع اقتصادی افغانستان با کشورهای دور و نزدیک و امثال آن، بر این نکته تأکید کرد که یکی از موانع مهم و غالبا فراموش شده، رشد و بهبود اقتصادی کشور، فرهنگ حاکم بر فعالیتهای اقتصادی مردم افغانستان است. به این معنا که مردم افغانستان، گرفتار فرهنگ روزمره گرایی و الگوهای کاذب فعالیتهای اقتصادی و مصرفی شده، روحیه سطحی نگری بر آنها در اقدامات و برنامه های اقتصادی حاکم گردیده است.

البته حاکم شدن چنین فرهنگی، معلول عوامل دیگری از جمله وضعیت امنیتی میباشد اما این معلول، به نوبه خود، میتواند در یک ارتباط متقابل با سایر عوامل از جمله وضعیت امنیتی تأثیرات بسیار نامطلوبی را برجا بگذارد و این دور باطل همچنان ادامه یابد. بدین جهت، در حوزه مطالعات اقتصاد افغانستان تنها تأکید کردن بر مسایل امنیتی کافی نیست و فرهنگ رو به گسترش روزمرگی گرایی و مصرف محورانه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه سمینار، علیدوست شهاب، دانش آموخته و کارشناس ارشد حوزه اقتصاد بخصوص اقتصاد افغانستان، به توضیح وضعیت رشد اقتصادی در ده سال اخیر در افغانستان پرداخت و آن را در دوره زمانی ده سال اخیر بی ثبات و دارای نوسانات نگران کننده ارزیابی نمود. به نظر وی که سخنانش به داده های مختلف منتشر شده از سوی سازمانها و نهادهای افغانستان مستند میگردید، روند رشد اقتصاد افغانستان در طول ده سال اخیر رو به پایین بوده و در یک نگاه کلی گراف آن سیر نزولی داشته است.

رشد اقتصادی افغانستان از ۲..۷ فیصد در سال ۱.۱۸ به ۱.۷ فیصد در سال ۱۸۳۱ و همچنان در سال جاری پیشبینی گردیده است که به ۲.۷ درصد خواهد رسید. علیدوست شهاب موضوع خشکسالی را به عنوان یکی از مهمترین عوامل در این کاهش مورد اشاره قرار داد و آن را علت پایین آمدن بسیار شدید نرخ رشد در سالهای پس از ۲.۱۸ تا زمان حاضر عنوان کرد ولی در عین حال یادآوری نمود که بی ثباتی سیاسی و چالشهای امنیتی موضوعی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.

استاد شهاب تاکید کرد که وخامت کنونی اوضاع سیاسی و امنیتی کشور در کنار شرایط طبیعی، اقتصاد افغانستان را به سمت سقوط کامل پیش برده است و اگر به طور عاجل در زمینه اقدامات مناسب و الزم انجام نگیرد، شرایط اقتصادی از این هم بدتر گردیده و فقر و نابرابرای بیش از پیش گسترش خواهد یافت.

برنامه های آینده


Visitor Count
2193809
امروز
دیروز
این هفته
هفته گذشته
این ماه
ماه گذشته
تمام روز ها
1128
2129
10917
2166038
46066
88937
2193809
2024-11-21