دانشگاه گوهرشاد و دفتر ساحوی کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان مشترکاً کنفرانس «نقش زنان در حکومتداری خوب و صلح پایدار» را به روز سه شنبه ۲۵ جدی ۱۳۹۷ در تالار کنفرانسهای دفتر مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات برگزار کردند.
در ابتدا محترم داکتر سیما سمر رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به سخنرانی پرداخت. داکتر سمر در این کنفرانس با اشاره به هفتاد سالگی تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر تاکید کرد که این اعلامیه خط فاصل بین وحشت و انسانیت است و بدون در نظرداشت قوم، دین، نژاد، رنگ و تعلقیتهای دیگر، کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه انسانها به رسمیت شناخته است. رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تاکید کرد که ارزشهای حقوق بشری جهانشمول است و زندگی با کرامت، بدون ترس و زندگی در سایه قانون و عدالت را برای همه بشریت به ارمغان آورده است.
وی در ادامه افزود کنفرانس ویانا در سال ۱۹۹۳ به منظور تقویت و حمایت از حقوق بشر در جهان برگزار شد که در نتیجه کمیسیون حقوق بشر و بعدا شورای حقوق بشر برای حمایت و نظارت از حقوق بشر ایجاد شد. خوشبختانه افغانستان در حال حاضر عضویت شورای حقوق بشر ملل متحد را به دست آورده میتواند در تصمیمگیری های جهانی در عرصه حقوق بشر حضور داشته باشد و نظر دهد.
در ادامه برنامه محمد یعقوب حیدری والی کابل به ایراد سخن پرداخت. آقای حیدری از تلاشهای داکتر سیما سمر رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان برای بهبود وضعیت بشری در افغانستان و دادخواهیهای او در سطح جهانی سپاسگذاری کرد و گفت که در نتیجه این دادخواهیها وضعیت زنان نسبت به گذشته تغییر کرده و داکتر سمر در سطح جهان به عنوان چهره برجسته در عرصه فعالیتهای حقوق بشری تبدیل شده است. والی کابل گفت که در نتیجه این دادخواهیها حالا حضور زنان در نهادهای دولتی افزایش یافته و زنان بیشتری فرصت دارند تا در نهادهای دولتی فعالیت کنند.
والی کابل گفت تلاش دارد تا برای زنانی که در خانههای امن زندگی میکنند سرپناه مناسب در بیرون از شهر کابل برای آنها لیلیه یا مرستون ساخته شود و زمینه کار و کسبهای کوچک نیز در آن فراهم باشد تا زنان بیسرپرست از طریق کار مزد بدست آورند و زندگی عزتمند داشته باشند. آقای حیدری با سپاسگذاری از شورای علمای کابل گفت که آنها در یک سال گذشته برای بهبود وضعیت حقوق بشری زنان همواره سخن گفته اند و این سخنان تاثیرات خودرا نیز داشته است.
دکتر محمدجواد صالحی، رئیس دانشگاه گوهرشاد در ادامه به سخنرانی پرداخته و گفت که شرط اول تامین حقوق بشر و آزادیهای اساسی آگاه شدن مردم از این حقوق است. او بر با اشاره به نقش حکومت داری خوب در توسعه کشورهای جهان سوم گفت تا زمانی که حکومتداری خوب وجود نداشته باشد، مردم افغانستان به توسعه نخواهند رسید و صلح نیز تامین نخواهد شد. به باور آقای صالحی هیچ حکومتی در هیچ کشوری «داوطلبانه» پاسخگو نیست و اگر زنان میخواهند از حقوق اساسی خود برخوردار شوند باید متحدانه تلاش کنند و حکومتها را وادار نمایند که این حقوق را به رسمیت بشناسد. داکتر صالحی گفت: «پاسخگویی حکومت مربوط به قدرت شهروندان است به هر اندازه شهروندان یک کشور فعال باشند و برای حقوق خود دادخواهی کنند، به همان اندازه حکومتها مجبور به پاسخگویی میشوند و خواست مردم را به رسمیت.
رییس دانشگاه گوهرشاد گفت که حکومتهای افغانستان و فرانسه هردو دموکراتیک اند و از رای مردم منشا گرفتهاند ولی تفاوت اصلی در این است که در فرانسه مردم و نهادها به حدی قدرتمند هستند که حکومت را وادار به پاسخگویی میکنند زیرا حکومت از رای مردم مشروعیت میگیرد و تداوم این مشروعیت نیز رضایت مردم است: «این ثابت شده است در جامعه ای که کرامت انسان در آن وجود نداشته باشد، نارضایتی، کودتا و خشونت ایجاد میشود. تفاوت پاریس با افغانستان این است که در پاریس حکومت براساس رضایت مردم است و هر آنچه مردم میخواهند در رفتار و فعالیت حکومت انعکاس مییابد. حکومت چیزی بالاتر از مردم نیست، حکومت خدمتگار مردم است.»
بخش دوم این کنفرانس به پنل «نقش زنان در حکومت داری خوب و صلح پایدار» اختصاص یافته بود. داکتر ثریا صبحرنگ کمیشنر سابق کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان که گردانندگی پنل را به عهده داشت، بر حضور و مشارکت بیشتر زنان در نهادهای دولتی تاکید کرد و گفت که در سالهای اخیر دختران زیادی از دانشگاهها فارغ شده ولی به دلایل مختلف در نهادهای دولتی جذب نشدهاند. خانم صبحرنگ افزود زنان به دلیل نداشتن واسطه و پول نمیتوانند در پستهای مهم دولتی راه یابند بنابراین حکومت باید راه حل اساسی را برای این معضل جستجو کند.
در این بخش از برنامه آقای فهیم حکیم، مشاور کمیسیون مستقل حقوق بشر، محترمه شاهگل رضایی، نماینده مردم در پارلمان، خانم ماری اکرمی، فعال حقوق بشر و زنان و خانم لیا جواد فعال حقوق بشر و زنان به ایراد سخن پرداختند. این بخش از برنامه با پرسش و پاسخ به پایان رسید.
در پایان این برنامه حضار به گروپهای مختلف تقسیم شده و کارگروپی را با موضوع برنامه انجام دادند که در نهایت توسط یکی از نمایندگان گروپها ایراد شد.
در اختتام این برنامه، آقای احد فرزام، رئیس دفتر ساحوی کابل کمیسیون مستقل حقوق بشر، به ایراد سخن پرداخته و از تمامی حضار و برگزار کنندگان این برنامه تقدیر و تشکر کرد.