داکتر سیما سمر؛ مؤسس دانشگاه گوهرشاد

داکتر سیما سمر در سال (۱۳۳۶) ه.ش در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی به دنیا آمد. تعلیمات ابتدایی را در جاغوری و تعلیمات ثانوی را در هلمند به پایان رساند. با نمرات عالی وارد دانشکده طبی دانشگاه کابل شد و همزمان با تحصیل در دانشگاه، با توجه به وضعیت نابسامان کشور، به فعالیت های اجتماعی و سیاسی در راستای ایجاد تحول در جامعه آغاز به فعالیت کرد. از آن زمان تاکنون، داکتر سیما سمر در راستای نهادینه شدن ارزشهای انسانی و حقوق بشری فعالیت و مبارزه کرده و امروزه به عنوان یکی از سرشنا‌س‌ترین شخصیت‌ّهای ملّی و بین المللی شناخته می شود.

سوابق کاری

• معاون ریاست جمهوری در دوره‌ی موقت
  • وزیر امور زنان در کشور
  • رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر
  • تأسیس مؤسسه‌ی شهدا در سال ۱۹۸۹.
  • موسس دانشگاه گوهرشاد
  • وزیر دولت در امور حقوق بشر و روابط بین‌الملل

خدمات و فعالیت های اجتماعی

باب دانشگاه
مکتب در ولایات مختلف
باب کلینیک
باب آشیانه
باب مرکز برای زنان
باب مکتب تخنیک
باب واحد رهایشی برای کارمندان شفاخانه
تآسیس
باب خانه رهایشی برای مغاره نشینان بامیان
  • تأسیس ۵ باب شفاخانه و ۳۱ باب کلینیک در ولایات مختلف کشور که به تعداد ۴۸۹۵۷۳۶ نفر (خانم، اقا و اطفال) از خدمات آن در داخل و خارج از کشور مستفید شده اند.

• تأسیس ۱۲۳ باب مکتب در ولایات مختلف کشور که از خدمات این مکاتب تعداد ۱۹۸۰۲۴ دختر و پسر مستفید گردیده اند.

• تاسیس دانشگاه گوهرشاد از سال ۲۰۱۰ بدین سو. برای تعداد ۳۱۹۸۸ محصل دختر و پسر از این طریق خدمات تحصیلی در چهارچوب کریکولم رسمی دولتی و ظرفیت سازی (ورکشاپ ها، سیمینارها و غیره) ارایه نموده است.

• فراهم ساختن میز، چوکی، کتاب قفسه کتاب، چاه آب آشامیدنی جهت بالابردن کیفیت درسی مکاتب برای تعداد ۳۵۵۱ دختر و پسر در مکاتب مختلف.

• ترمیم مکاتب، فراهم ساختن ذخیره آب، تاسیس سیستم آب رسانی، دیوار محافظتی برای مکاتب مختلف که تعداد ۴۷۱۰ متعلم دختر و پسر از آن مستفید می گردد.

• دایر نمودن ترینینگ حفظ محیط زیست برای تعداد ۱۷۰۴۵ آقا و خانم به شمول شاگردان مکاتب مختلف.

• توزیع ۵۴۶۸ گوسفند و ۲۲۰۰ مرغ برای تعداد ۶۹۶ فامیل فقیر و بی بضاعت در مناطق مختلف کشور.

• دایر نمودن ورکشاپ های حقوق بشری در مناطق مختلف کشور برای تعداد ۱۴۶۸۴۶۳ خانم و آقا.

• دایر نمودن ورکشاپ های ظرفیت سازی در بخش های مختلف برای تعداد ۲۹۶۶۸ خانم و آقا در ولایات مختلف کشور.

• فراهم ساختن کلیه سهولت های زندگی به شمول تعلیم و تربیه برای تعداد ۳۲۵ طفل بی سرپرست و حمایت آنها تا ختم دوره دانشگاه.

• تأسیس ۱۴ باب کلینیک، ۱۲۳ مکتب، ۳ باب آشیانه، ۳ باب مرکز برای زنان، ۱ باب مکتب تخنیک، ۲ باب واحد رهایشی برای کارمندان شفاخانه، ۸۰ باب خانه رهایشی برای مغاره نشینان مرکز ولایت بامیان و تعمیر سرک درجه سه به تعداد ۷۳ کلیومتر.

• فراهم ساختن آب آشامیدنی برای ۱۶۶۰۰ نفر آقا و خانم در نقاط مختلف کشور.

• دایر نمودن ترینیگ های حرفوی برای تعداد ۶۲۱۴ خانم و آقا.

• توزیع تخم های بزری برای تعداد ۲۵۸۲ نفر آقاوخانم

• فراهم ساختن کمک عاجل برای تعداد ۸۳۹۹۴۵ نفر آقا و خانم در سراسر کشور.

• فراهم ساختن خانه امن و سایر امکانات زندگی برای تعداد ۴۰ خانم که از ایران رد مرز شده بودند.

• دایر نمودن ورکشاپ های ظرفیت سازی برای نهاد های دولتی جهت ترویج حسابدهی و شفافیت

دریافت جوایز:

• در سال ۱۹۹۴، جایزه «رهبری اجتماع» (Community Leadership)، از طرف بنیاد “Roman Magsaysay”، درفیلیپین

• در سال ۱۹۹۵، جایزه “Global Leaders for Tomorrow”، از طرف مجتمع اقتصادی جهان در سویزرلند (سوییس)

• در سال ۱۹۹۸ جایزه ۱۰۰ Heroines،نیویارک،ایالات متحده امریکا

• در ماه مارچ سال ۲۰۰۱ جایزه Voice of Courage، از کمیسونزنان برای زنانو اطفال مهاجر،نیویارک، ایالات متحده امریکا

• در ماه جون ۲۰۰۱، جایزهجان هامفری(John Humphrey)، از حقوق و دموکراسی، کانادا

• در ماه دسامبر ۲۰۰۱، Magazine، زن سال به نمایندگی از زنان افغانستان،ایالات متحده امریکا

• دسامبر ۲۰۰۱، بهترین زن ماه، از تورنتو، کانادا

• دسامبر ۲۰۰۱، جایزه بهترین کارمند اجتماعی، از طرف Mailo Trust Foundation، کویته، پاکستان

• ماه مارچ ۲۰۰۱، جایزه بین‌المللی حقوق بشر، از طرف گروپ حقوقی حقوق بشر بین‌المللی، واشنگتن

• آوریل ۲۰۰۲،جایزه آزادی(Freedom)، از طرف سازمان زنان برای آزادی و حقوق بشر، بارسلونا، اسپانیا

• ژوئیه ۲۰۰۲، جایزه کمیته حقوقدانان برای حقوق بشر در نیویارک

• اکتوبر ۲۰۰۲، جایزه Silver Banner، در تسکانی،ایتالیا

• نومبر ۲۰۰۲، جایزه “زنان برای صلح” توسط Together for Peace Foundation، روم، ایتالیا

• نومبر ۲۰۰۲، جایزه Predita Houston Award، واشنگتن

• جون ۲۰۰۳، جایزه “زنان سال” در واشنگتن

• دسامبر ۲۰۰۳، جایزه “John F Kennedy’s Profile in Courage”

• ماه می ۲۰۰۴، جایزه Jonathan Mann برای صحت جهانی و حقوق بشر در بوستون، ایالات متحده امریکا

• جون ۲۰۰۴، جایزه “”Paul Schiller Stiftung Award، واشنگتن، ایالات متحده امریکا

• اکتوبر ۲۰۰۴، اهدای دکتورا در حقوق (افتخاری)،دانشگاه آلبرتا، کانادا

• نومبر ۲۰۰۴، دکتورا افتخاری در “Human Letters”، از دانشگاه براون، ایالات متحده امریکا

• ماه می ۲۰۰۵، سیما سمر به خاطر شجاعت و کار خستگی ناپذیر در زمینه حقوق بشر در سطح ملی و بین‌المللی، از طرف کمیسون حقوق بشرسازمان ملل متحد به حیث گزارشگر حقوق بشر در سودان معرفی شده است. او پس از سفر به سودان، گزارش خویش را در پیوند به وضعیت، پیشرفت و چالش‌های حقوق بشر درآن کشور، به اسمبلی عمومیسازمان ملل متحددر ماه اکتوبر ۲۰۰۵ ارایه نمود.

• جایزه “Best Civilian Officer”، از طرف ریس جمهورفرانسهتوسط سفارت کبرای فرانسه در کابل در ۱۴ ژوئیه

• بنگاه آسیای مرکزی و جنوبسیما سمر را به عنوان یکی از ۱۰ زن بانفوذ در جنوب و مرکز آسیا در سال ۲۰۱۳ انتخاب کرد.

2064
2024-04-27